HomeNieuwsMijn buurtContact

Waar ben ik voor verzekerd? "Vaak worden alleen de reparatiekosten of de dagwaarde vergoed."

We betalen per jaar miljarden aan ­verzekeringspremies. Maar wat krijgen we daarvoor? En wanneer keert een verzekeraar uit? Plus houdt twee veel voorkomende verzekeringen tegen het licht.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hoeveel mensen hebben deze verzekering? 5,9 miljoen particulieren. Uitgekeerd: Gemiddeld 1x per 25 jaar(!). Gemiddelde premie: €43 per jaar.

Speelt leeftijd een rol?
Meestal niet, alleen Inshared laat de premie dalen naarmate de verzekerde ouder is. De gezinssituatie is wel bepalend.

Waar ben ik voor verzekerd?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking tegen de financiële gevolgen van een schadeclaim, ook als een gezinslid, uitwonend studerend kind, logé of huisdier de schade heeft veroorzaakt. Dat kan gaan om een gebroken ruit of een ­verpest vloerkleed, maar ook om lichamelijk letsel. Verder valt ook de risicoaansprakelijkheid onder de dekking: schade waaraan je geen schuld hebt, maar waar je wel voor aansprakelijk kunt ­worden gesteld, zoals lekkage bij de benedenburen door een overgelopen wasmachine. Aansprakelijkheidsschade kan hoog oplopen, vandaar de veel voorkomende maximumvergoeding van €1,25 miljoen.
Onder de dekking valt ook schade die je een ander toebrengt

 • met een e-bike;
 • tijdens een vriendendienst (met een maximum van doorgaans €12.500).

Waar ben ik niet voor verzekerd?
Voor schade

 • veroorzaakt met een auto, ­motor, brommer, caravan, boot waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt of luchtvaartuig;
 • aan geleende motorrijtuigen, caravans, vouwwagens, motor- of zeilvaartuigen en luchtvaartuigen;
 • aan spullen van gezinsleden die op dezelfde polis zijn verzekerd (onderling toegebrachte letselschade valt wel onder de dekking);
 • die je een ander toebrengt ­tijdens een gevaarlijke sport, zoals honkbal.

Soms verzekerd voor schade

 • aan spullen die je hebt geleend (dit heet ‘opzicht’).

Aandachtspunten:

 • Het eigen risico.
 • Van beschadigde spullen worden vaak alleen de reparatiekosten of anders de dagwaarde vergoed. Controleer of een andere verzekering misschien de nieuwwaarde vergoedt (inboedel- of opstal­verzekering).

Loont overstappen?
Misschien. Premies en voorwaarden veranderen, dus het loont de moeite deze regelmatig te vergelijken. En te kijken of deze past bij de gezinssamenstelling. Soms is er flink te besparen op de premie door te kiezen voor een eigen risico als de schade wordt veroorzaakt door kinderen. Als er geen kinderen op de polis (meer) zijn meeverzekerd, is zo’n korting natuurlijk meegenomen. Alleenstaanden kunnen kiezen voor een alleenstaandendekking. Aansprakelijkheid meeverzekeren op de polis voor woonverzekeringen ­levert vaak korting op.

Autoverzekering

Hoeveel mensen hebben deze verzekering? 6 miljoen (personenauto’s). Uitgekeerd: In 4% van de gevallen (WA) of in 14% (casco). Gemiddelde schade-omvang casco €935, WA €3318. Gemiddelde premie: €387 per jaar.

Speelt leeftijd een rol?
Ja. De leeftijdsgrens ligt soms al bij 69 of 70 jaar; vaker komt een leeftijdsgrens tussen de 74 en 80 voor. Ook verzekeren sommige verzekeraars 70- of 75-plussers alleen als ze minimaal vijf schadevrije jaren hebben.

Waar ben ik voor verzekerd?
Een autoverzekering bestaat uit twee onderdelen: een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) en een cascoverzekering (beperkt of volledig).
Een WA-verzekering, die verplicht is, dekt alleen schade aan anderen. Wettelijk ben je minimaal gedekt voor €6.070.000 letselschade en €1.220.000 materiële schade per gebeurtenis. Een WA-verzekering kan ook uitkeren als je geen schuld had aan een ongeluk, bijvoorbeeld als je per ongeluk een fietser of voetganger raakt. Wettelijk ben je in zo’n geval altijd aansprakelijk.
Een beperkt-cascoverzekering vergoedt ruitschade, schade door storm, brand en bliksem en schade door diefstal en inbraak. Ook aanrijding met een dier is gedekt.
Een volledig-casco- of allriskverzekering vergoedt bovendien schade die je zelf veroorzaakt.

Waar ben ik niet voor verzekerd?

 • Kostbare apparatuur (kan soms wel tegen extra premie meeverzekerd worden).
 • Schade door gebruik voor verhuur.
 • Rechtsbijstand bij vervoers­conflicten.

Een allriskverzekering vergoedt soms:

 • Accessoires die niet bij de ­standaarduitrusting horen (toteen bepaald bedrag).
 • Krassen in de ruit, schade aan het zonnedak, glas van de koplampen.
 • Vervangende auto.
 • Pechhulp in het buitenland tot een maximum van €100 à €250.

Aandachtspunten:

 • Cascoverzekeringen kennen doorgaans een eigen risico van minimaal €135, dat je bij volledig-cascoverzekeringen soms kunt afkopen. Soms vervalt het eigen risico als je kiest voor een aangewezen schadehersteller. De vergoeding kan juist lager worden als je bijvoorbeeld ruitschade door een niet-aangewezen bedrijf laat repareren. Ook voor risicovolle onderdelen, zoals een cabriokap, geldt soms een hoger eigen risico.
 • Een allriskverzekering vergoedt meestal alleen in het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto. Bij een relatief nieuwe tweedehandsauto is het verstandig om te kijken naar de aanschafwaarderegeling: veel autoverzekeraars garanderen hiermee dat je in ieder geval de aanschafwaarde terugkrijgt als de auto binnen één, twee of drie jaar total loss wordt gereden. Deze regeling geldt niet als de auto is gekocht bij een particulier.
 • Ten slotte kun je kijken naar de ‘gelijkwaardige autoregeling’, die in plaats van de dagwaarde de aanschafprijs van een gelijkwaardige auto vergoedt.

Loont overstappen?
Ja. Autoverzekeringen verschillen sterk in prijs, dus jaarlijks vergelijken loont. Een alternatief is bij de huidige verzekeraar klagen over een premieverhoging; volgens de Consumentenbond worden ver­hogingen soms teruggedraaid voor trouwe klanten. Kijk nu of u kunt overstappen

 

  Waar ben ik voor verzekerd? "Vaak worden alleen de reparatiekosten of de dagwaarde vergoed."