HomeNieuwsMijn buurtContact

Provincie Drenthe draagt vele duizenden foto’s over aan Drents Archief.

De Provincie Drenthe heeft in de periode 1957-1992 structureel foto’s laten maken voor verschillende doeleinden. Deze foto’s werden gebruikt ter illustratie van rapporten en verslagen, maar ook om plaatsen, gebeurtenissen en werkzaamheden in Drenthe te documenteren.

Gedeputeerde Cees Bijl heeft de bijzondere collectie van meer dan 265.000 negatieven tijdens een inspiratiemiddag overgedragen aan Corinne Rodenburg, directeur van het Drents Archief.

Grote variatie

De variatie in beelden is groot. In de collectie zitten foto’s van diverse koninklijke bezoeken aan Assen, maar bijvoorbeeld ook van restauratiewerken bij een hunebed bij Eext. Provinciale monumenten zijn vastgelegd voordat ze verbouwd werden en van alle panden en bruggen die afgebroken zouden worden zijn ook foto’s gemaakt. De fotograaf was meestal Gerrit Oosterveen, maar ook andere fotografen leverden foto’s.

Corinne Rodenburg nodigt geïnteresseerden van harte uit de foto’s te komen bekijken: “Deze collectie laat 35 jaar Drenthe in ontwikkeling zien, de eerste nieuwbouwwijken, interieurs van oude boerderijen en de bouw van het provinciehuis.” Een klein deel van de collectie, zo’n 40.000 fotokaarten met een omschrijving, is vanaf begin december openbaar toegankelijk en digitaal te bekijken in het Drents Archief. Vanwege de nieuwe strengere regels voor privacy en auteursrecht kunnen ze nog niet op internet geplaatst worden.

Inspiratiemiddag

De collectie is van groot maatschappelijk belang, daarom organiseerden de provincie en het Drents Archief vandaag een ‘inspiratiemiddag’ met workshops en lezingen over de maatschappelijke waarde van historische foto’s. Het Drents Archief hoopt als vervolg een project te beginnen om de collectie te digitaliseren en via internet te ontsluiten zodat iedereen het veranderende Drenthe vanuit zijn luie stoel kan bekijken. Voorlopig is, naast de digitale fotokaarten, eerst een kleine selectie bijzondere foto’s te zien in de Digilounge van het Drents Archief.

Bron Drents Archief ( w.b.v.k.)

    Provincie Drenthe draagt vele duizenden foto’s over aan Drents Archief.