HomeNieuwsMijn buurtContact

Loods13 verhuist naar Rensenpark.

Theaterschool Loods13 vestigt zich komend najaar zich in het voormalige Aziƫhuis in het Rensenpark. Daarmee is de vestiging van de eerste grote culturele instelling in het voormalige dierenpark een feit.

Zakelijk directeur Iris Offringa is zeer verheugd met de nieuwe plek. 'Door de mooie ruimtes en de prachtige ligging van dit gebouw kunnen we nog meer verrassende activiteiten organiseren en meer mensen bereiken. In de kerstvakantie pakken we groot uit met een familievoorstelling voor en door Emmenaren.' Momenteel is de theaterschool nog gevestigd in het schoolgebouw van het Drenthe College aan de Flintstraat.

Het Aziƫhuis, dat vlakbij de plek van de voormalige mantalbavianenrots staat, beslaat zo'n 700 vierkante meter en was vroeger het onderkomen voor slangen, krokodillen en kangaroes. Om het pand beschikbaar te maken voor het theater, moet er nog wel het een en ander verspijkerd worden. Zo komen er onder meer een foyer, drie repetitieruimtes en in het deel met de kas een theaterzaal voor eigen voorstellingen en verhuur aan onder meer lokale clubs en (toneel) verenigingen. In de zaal is ruimte voor 80 man publiek. De kosten voor de verbouwing kunnen oplopen tot twee ton.

Volgens artistiek leider Eva Wortmann is er ook gekeken naar de kleine zaal in het Atlas Theater als mogelijke locatie. 'In dat geval moesten we echter ook rekening houden met de programmering van het theater en ontbrak het ons aan repetitieruimte.' Het is de bedoeling om tijdens de opening van het culturele seizoen in september alvast het een en ander te laten zien. Vanaf de kerstperiode wil Loods 13 starten met de voorstelling Scrooged, gebaseerd op de bekende kerstvertelling van de Engelse schrijver Charles Dickens.

Loods 13 zat voorheen in het schoolgebouw De Flint, een schoolgebouw aan de Flintstraat van het Drenthe College. Pandeigenaar en ontwikkelaar Peter van Dijk gaat dat onderkomen ombouwen tot appartementen. Vandaar dat de theaterschool op zoek moest naar een andere plek. Offringa is daar echter niet rouwig om. 'We groeiden toch al uit ons jasje.'

Bij Loods 13 zitten momenteel 80 leerlingen in de leeftijd van acht tot zestig jaar oud.

'Het Rensenpark als plek voor kunst, cultuur en innovatie met reuring en levendigheid, daar kan Loods13 een stevige bijdrage aan leveren', aldus wethouders Robert Kleine en Jisse Otter.

Poppodium

Volgens de laatste zijn met de komst van Loods 13 naar het Rensenpark eigenlijk alle beschikbare gebouwen aldaar 'uitverkocht'. Eigenlijk rest alleen het Afrikahuis vlak bij de entree nog. Maar aan dat pand zal volgens Otter ook het nodige moeten gebeuren. Bovendien bevindt er zich nog extra, voormalige kantoorruimtes onder de vloer. De gemeente onderzoekt of die ook nog in gebruik kunnen worden genomen. Stichting The Bake Shop heeft in een eerder stadium al aangegeven dat zij belangstelling hebben voor deze plek als poppodium. Volgens Otter lopen de gesprekken met deze organisatie nog steeds.

Bron: Loods 13 ( w.b.v.k.)

    Loods13 verhuist naar Rensenpark.