HomeNieuwsMijn buurtContact

Emmemoriam: herdenkingstocht door Rensenpark voor ieder die iemand heeft verloren.

‘Ik praat met vrienden wel eens over mijn vak, maar vaak voel ik onder het vertellen een soort ongemak’, aldus uitvaartbegeleider Dorothée Hoeksema. In haar werk wordt ze dagelijks geconfronteerd met verlies en rouw.

Maar daar voelt ze zich niet anders bij. Het is voor haar de normaalste zaak van de wereld. De dood is immers onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeger of later worden we er allemaal wel eens mee geconfronteerd. Toch merkt ze vaak dat er op het sterven bij sommigen een soort taboe rust.

Uitvaartverzorgers Monuta (waar Hoeksema werkzaam is) DLE Emmen en crematorium De Meerdijk bedachten daarom een speciale herdenkingstocht door het Rensenpark, waar iedereen aan mee kan doen. De wandeling hebben zij het Emmemoriam gedoopt. Hoogtepunt wordt het plaatsen van een kei door deelnemers op een nog nader te bepalen plek in het park. Op de steen staat de naam van de overledene vermeld. Al die stenen bij elkaar stellen een permanent monumentje voor, dat jaarlijks groeit. De eerste editie staat gepland voor zondag 10 februari volgend jaar. Hoeksema benadrukt dat het hier niet om een commerciële activiteit gaat. ‘De deelname is geheel kosteloos.’

Verwerken

Hoeksema vervolgt: ‘Mensen kunnen tijdens de tocht een dierbare herdenken, hun verdriet verwerken of in gesprek komen met anderen die verlies hebben ervaren.' Of dit nu lang of kort geleden is, maakt niet uit. Hiermee hopen de drie ondernemingen het idee van de dood toegankelijker en bespreekbaarder te maken.

Er werd ook contact gezocht met evenementenorganisator Gerald Janse uit Emmen om de aanpak te bepalen. Hoeksema: ‘Gerald heeft daar veel ervaring mee en is goed bekend met het Rensenpark. Janse vond het meteen 'een geweldig idee' toen hij werd benaderd. ‘Het is een thema waar iedereen wel eens mee te maken heeft.’

Muziek langs route

Maar hoe geef je daar vorm aan zonder dat het te beladen wordt en toch respectvol blijft? Daarin lag de grootste uitdaging wat betreft Janse. Muziek mag in ieder geval niet ontbreken. ‘Langs de route denken we aan het verspreid opstellen van een pianist, violist of een koor. Mogelijk kunnen mensen de favoriete muziek aanvragen van hun dierbare.’ In het Stadstheater denkt Janse aan het plaatsen van foto's met gedichten die al dan niet voorgedragen worden. "Het zijn allemaal nog ideeën waar we nog mee stoeien', aldus Janse.

Theehuis Twessers, ouderencentrum Cho, restaurant De Drommedaar en diverse galerijen hebben in ieder geval aangegeven mee te willen helpen. Ze houden tijdens het evenement de deuren open.

Klein gebaar

Hoeksema en Janse zijn zelf ook nog van plan om een steen te gaan leggen. Hoeksema doet het voor een ieder wiens uitvaart ze heeft mogen begeleiden. Voor Janse is het dichter bij huis. ‘Ik wil er een neerleggen voor mijn in 2013 overleden vader. Als ik in een kerk kom, steek ik ook altijd een kaarsje voor hem aan. Het is een klein gebaar, maar een mooie manier om even stil bij hem te staan.’

De eerste Emmemoriam wordt gehouden op zondag 10 februari 2019. Er kan worden gelopen tussen 17.30 en 20.30 uur. Een pagina op Facebook en een website zijn nog in de maak. Wie zelf een mooi idee heeft voor de tocht, kan dit doorgeven via 06-48080487 (Gerald Janse) of emmemoriam@gmail.com.

Bron:Emmemorian ( w,b,v,k,)

    Emmemoriam: herdenkingstocht door Rensenpark voor ieder die iemand heeft verloren.