HomeNieuwsMijn buurtContact

Eerlijk Drenthe heeft veel bereikt.

Aan de Baander 18 in winkelcentrum de Weiert in Emmen is Eerlijk Drenthe gevestigd. Eerlijk Drenthe verkoopt eerlijke en duurzame Drentse streekproducten als groente, fruit, vlees, kruidenierswaren, maar ook decoratie- en cadeauartikelen.

Naast een gezellig verkooppunt van eerlijke streekproducten is het ook een stage/oefenwinkel voor het praktijkonderwijs. Voor voornamelijk jongeren die sterk zijn in handenwerk. Deze jongeren maar soms ook volwassenen kunnen in de winkel, maar ook via de regionale leveranciers en andere contacten binnen de streek, praktijkervaring opdoen. Het uiteindelijke streven is om ze klaar te stomen voor een loopbaan elders. Eerlijk Drenthe is hiermee een zogeheten leer-werkbedrijf nieuwe stijl.

Globalisering

Juist in deze tijd van globalisering is een onderneming als Eerlijk Drenthe broodnodig. Productie en repetitieve handelingen worden overgenomen door robots en veel producten worden van ver gehaald.

Functies worden door technologische ontwikkelingen steeds complexer. Ze vereisen steeds meer scholing van werknemers. De startkwalificatie mbo-2 niveau (minimale niveau) voor de arbeidsmarkt is voor een grote groep onhaalbaar, wat maakt dat een grote groep van de Nederlandse bevolking effectief van deelname aan de arbeidsmarkt wordt uitgesloten. Het is voornamelijk die doelgroep die de opstellers van de Participatiewet aan het werk willen krijgen.

Werkervaringsplek

Bedrijfsleider Eric van Asten: ‘De banenmarkt is aan het veranderen en het ‘handjeswerk’ verdwijnt. Met de winkel geven we de jongeren een werkervaringsplek die ze ergens anders niet kunnen krijgen. Het toekomstperspectief van deze groep is niet rooskleurig. Hier is het Eerlijk Drenthe om te doen.’

Natuurlijk komt Nederland er steeds meer achter dat producten van ver niet beter zijn. Consumenten kiezen bewuster en zijn weer bereid iets extra uit te geven aan biologisch, duurzaamheid, eerlijkheid en verse producten. Toch is het naast deze voordelen ook goed om na te denken over het maatschappelijk belang. Kiezen voor regionale producten draagt bij aan de werkgelegenheid.

Eerlijk Drenthe kiest ook voor duurzaam als het gaat om de relatie met leveranciers. Dat wil zeggen dat veel leveranciers, als Drentse tuinders en boeren ook worden gestimuleerd om te dienen als werkervaringsplek. Zo worden er binnen de regio extra banen gecreëerd, dankzij het kopen van eerlijke producten.

Win-win situaties

Eric van Asten: ‘Zo proberen we steeds weer win-win situaties te creëren, waarbij we verschillende lokale initiatieven aan elkaar koppelen. De afgelopen drie jaar hebben we verschillende food en non-food streekproducten met elkaar verbonden en zo veelvuldig gedaan aan waardecreatie.

Onlangs heeft zo’n duurzame relatie waarbij we zogeheten jeansschorten en plukmanden als relatiegeschenk hebben verbonden aan producten als siropen en bakmixen, gezorgd voor 25.000 manuren aan werk. Door samen met andere initiatieven leuke samengestelde producten te bedenken en te maken, neemt de vraag naar deze producten ook toe.’

Een ambitie die haalbaar is, zo blijkt al uit de lovenswaardige resultaten van Eerlijk Drenthe. Bij het opmaken van de balans van de afgelopen drie jaar, realiseerde Eric zich dat al ruim twintig mensen dankzij de tussenkomst van Eerlijk Drenthe aan een baan zijn gekomen. ‘En het zou natuurlijk geweldig zijn om dit de komende jaren te verdubbelen. Maar hier is dan wel meer samenwerking met belanghebbende organisaties voor nodig, zowel publiek als privaat.’

Kijk voor meer informatie op www.eerlijkdrenthe.nl

Bron: Eerlijk Drenthe ( w.b.v.k.)

    Eerlijk Drenthe heeft veel bereikt.