HomeNieuwsMijn buurtContact

5 tips om eenzame ouderen te steunen.

Veel ouderen voelen zich ongewild eenzaam. Misschien kent u wel zo’n oudere maar weet u niet goed hoe u hierover moet beginnen of hoe u kunt helpen? Met onze 5 tips ontdekt u hoe u eenzaamheid bespreekbaar kunt maken en samen met de oudere naar een oplossing kunt zoeken.

Tip 1: Stap op hem of haar af

Vraag luchtig of deze persoon zich misschien weleens alleen of eenzaam voelt. Hierdoor weet u ook zeker of u te maken heeft met iemand die eenzaam is of eenzaam lijkt. Vraag of iemand zelf ideeën of wensen heeft om zich minder alleen te voelen. Nodig de persoon eens uit om bij u thuis gezellig wat te drinken. Af en toe een praatje maken, iets gezelligs doen of helpen met de boodschappen zal de persoon al wat minder eenzaam maken. En laat zien dat u aan iemand denkt. Stuur een kaartje met een verjaardag of bel eens spontaan op. Alle beetjes helpen!

Tip 2: Vervul een wens: ga koffie drinken met een eenzame oudere

Vind je het spannend om zomaar op iemand af te stappen of ken je niemand? Met Ouderenfonds Match geven ouderen hun verzoek op en kunnen vrijwilligers op zoek naar een wens bij hun in de buurt. Wist je dat 90% van de wensen van ouderen in Match zo simpel is: gewoon een kopje koffie met iemand drinken. Bekijk de wensen bij u in de buurt.

Tip 3: Breng hem of haar in contact met andere mensen

Stel voor om mee te gaan met een uitje van het Nationaal Ouderenfonds. We organiseren regelmatig uitjes op verschillende plekken in Nederland. Door deze uitjes leren ouderen nieuwe mensen kennen. Bekijk de evenementenkalender. Het Ouderenfonds heeft ook breiclubs en voetbalclubs. Of geef de oudere een stoomcursus mobiel internet, zodat hij of zij via de tablet of telefoon makkelijk in contact blijft met familie en vrienden in het hele land.

Tip 4: Bellen met de Zilverlijn

Breng de oudere in contact met de belservice Zilverlijn van het Ouderenfonds. De oudere meldt zich gratis aan en wordt vervolgens wekelijks gebeld. Onze professionele vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Ontdek meer over de Zilverlijn.

Tip 5: De BoodschappenPlusBus

Dankzij de BoodschappenPlusBus blijven gewone dingen zoals boodschappen doen of een uitje maken toegankelijk. Vrijwilligers halen de ouderen thuis op en iedereen wordt na het uitstapje ook weer naar huis gebracht. Bekijk of de bus ook bij u in de buurt rijdt.

Tip 6: BoodschappenPlusBus in Borger-Odoorn.
Stichting PlusBus Borger-Odoorn
p/a Dorpshuis Borger
Molenstraat 3 f
9531 CH Borger
06-31938756 (ma t/m vrij van 09.00 tot 12.00 uur)
plusbusbo@hotmail.com

Bron: Nationale Ouderenfonds ( w.b.v.k.)

    5 tips om eenzame ouderen te steunen.